Vi hjälper de äldre ur ofrivillig ensamhet med månatliga fikaträffar

1 april, 2025 Användarberättelser

Intervju med Gabriella Bartlett, marknadsansvarig på Äldrekontakt

Vad är din roll på Äldrekontakt och hur kom det sig att du började jobba där?

Jag är marknadsansvarig på Äldrekontakt sedan två år tillbaka. Jag kommer närmast från Burger King, där jag var media- och kommunikationsansvarig för Skandinavien, men jag kände att det jag gör måste kännas rätt i hjärtat, så jag letade och fann Äldrekontakt.

Här på Äldrekontakt är vi tre personer i mitt team på marknadsavdelningen som bland annat jobbar med insamling, företagssamarbeten, kommunikation och sociala medier.  Vi har en stor variation av företag som vi samarbetar med. I julas hade t.ex Wella en auktion där de skänkte en gåva till oss och bjöd in och stylade de äldre. Vi samarbetar även med bland annat mäklarfirmor som skänker pengar till oss och som bjuder in till sina lokaler, ger råd och vägledning vid värderingar av bostad osv.

Vi växer väldigt fort just nu och det känns så roligt. Vi har numera 1 700 volontärer, 1100 äldre och över 130 fikagrupper i organisationen. Att rekrytera äldre och volontärer tar mycket tid, dels är det svårt att nå ut till isolerade äldre och dels vill vi säkerställa att det är rätt personer med rätt värderingar som är volontärer hos oss. Därför genomgår alla volontärer en gedigen rekryteringsprocess och måste även visa upp utdrag ur belastningsregistret.,

Varför startade Äldrekontakt?

Äldrekontakt grundades 2008 av Robert Gyll som hade en önskan om att göra något för de äldre i Sverige. De som genom hårt arbete och uppoffring har byggt upp vårt samhälle till vad det är i dag. Det Äldrekontakt gör handlar om att visa uppskattning och att ge något tillbaka.

Vad är det bästa med Äldrekontakt?

Över 300.000 äldre lever i ofrivillig ensamhet och det vi vill ändra på. Kärnan med vår verksamhet är därför att hjälpa de som är över 75 år, bor själva och är ofrivilligt ensamma. Det är en grupp som lätt blir isolerad och där det finns en stor potential att göra skillnad, med relativt små medel.

Äldrekontakts koncept bygger på månatliga fikaträffar där 6-8 personer möts. Med hjälp av Äldrekontakts volontärer får ensamma äldre möjlighet till möten som fyller livet med mening. Våra fikavärdar bjuder hem de äldre på fika i sitt hem, och våra chaufförer skjutsar de äldre till och från fikaträffen.  Det är alltid samma personer som ses, så att vänskap ska kunna byggas upp över tid.

Att det är just är 6-8 äldre personer och månatliga träffar bygger på utprövade metoder och forskning under de 17 år som Äldrekontakt har funnits. Hur ofta ska träffarna vara? Hur länge och vad orkar äldre? Det är även viktigt att det inte går för lång tid mellan tillfällena, därför har vi som policy att vi aldrig ställer in en fikaträff.

Hur kom det sig att ni valde Octany?

Vi ville kunna erbjuda våra givare fler betalningsalternativ än enbart Swish. Vi hittade Octany ganska snabbt när vi letade runt på hur liknande organisationer som oss valde att samla in gåvor.

När vi endast erbjöd Swish som betalningsalternativ fick vi inte in en samlad information om de som gav. Vi saknade även möjligheten till att bli månadsgivare. 

Jag blev överraskad av att det var en så kort och smidig startsträcka för att komma igång med Octany. Här var det en tydlig process och enkelt att integrera på vår befintliga hemsida. Vi var uppe och igång på en vecka.

Vad upplever du är det bästa med Octany?

Det är lätt för givare att skänka gåvor och det bästa för oss är att vi nu kan kommunicera med de som ger gåvor. I slutet av året brukar vi skicka ut en sammanställning och tacka för det dem bidragit till. Månadsgivarfunktionen är också en oerhörd trygghet för oss, för att veta att det löpande kommer in pengar.

Berätta om Äldrekontakt och era mål framåt?

Vi vill fortsätta växa så att vi kan hjälpa ännu fler ensamma äldre och vi vill på sikt även växla upp med fler möjligheter och funktioner inom Octany.

Vi finns på allt fler ställen och växer snabbt i norr just nu, vi måste bara täcka in Gotland och Blekinge, och sedan är vi i princip rikstäckande.